В більшості країн світу вилов осетрових заборонений через катастрофічне скорочення популяції. Натомість, даний вид риб успішно розводять в умовах аквакультури.🌊🦈
Яйця осетрових (ікру) дуже цінують на світовому ринку, в більшості країн їх відносять до «елітних» продуктів.🔝 

Існує три основних види чорної ікри: осетрова, ікра білуги та севрюги. Ікра білуги вважається найбільш цінною та великою. Білуга здатна рости до 5 метрів завдовжки з вагою 1000 кг і доживати до віку 100 років. На жаль, в сучасних умовах це майже неможливо, і саме зараз цей вид найменш поширений, а її ікра – найбільш рідкісна і через це найдорожча. Осетрова ікра за розміром трохи менша ікри білуги, але за смаком та корисними властивостями анітрохи не поступається. Найдрібнішою і найбільш доступною вважається чорна ікра севрюги.👍💯

За своїм походженням чорна ікра буває двох видів: «дика» та «аквакультурна». «Дика» чорна ікра отримується з вільноживучих осетрових диких популяцій. Відповідно, «аквакультурна» ікра отримується на спеціалізованих рибогосподарських підприємствах, які власноруч вирощують осетрових. 🤗👌

Зараз аквакультурні господарства розводять як чистопородних осетрових риб (російський осетер, сибірський осетер), так і їх гібридів. Варто зазначити, що в Україні усі види осетрових занесені до Червоної книги. 📕😱

За методом виготовлення чорна ікра поділяється на зернисту банкову, зернисту бочкову, паюсну та ястикову. Приготування ястикової ікри відбувається шляхом міцного засолу, без відокремлення зерна від сполучної тканини. Паюсну роблять в розчині солі, постійно помішуючи, готові яйця обов’язково пресують. Зерниста банкова і бочкова не потребує пастеризації, складається з цілих зерен, які легко відділяються один від одного.

Саме зерниста ікра володіє найкращими смаковими якостями. Щоб визначити ступінь зрілості, на аквафермах проводять відбір невеликих порцій ікри за допомогою спеціального зонду.👨🏻‍🔬🔬

Осетрова ікра дуже примхливий продукт. Відповідно її зберігання також потребує делікатних заходів. Важливо створити правильний температурний режим, тобто оптимальною для зберігання чорної ікри є температура від -2°C до -1°C .🌡

Після відкриття баночки ікри варто пам'ятати, що її термін зберігання не повинен перевищувати 3-х діб. Вміст повітря в банці з ікрою має бути мінімальним, адже збільшення його об’єму, пришвидшує процес втрати корисних властивостей, та призводить до пошкодження структури ікринок.🙅❌

Чорна ікра осетра наділена як і надзвичайними смаковими, так і дуже корисними властивостями, а саме :↩️

1.  Містить в собі перелік вітамінів C, B1, B2, B6, B9, A, Е, D, велику кількість натрію, кальцію та калію, а також високу концентрацію заліза. У ній велика кількість поліненасичених жирних кислот, що сприяють швидкому очищенню клітин і їх мембран від насичених жирів, токсичних скупчень і вільних радикалів, також попереджає атеросклероз.💊🛑

2.  Сприяє підвищеному виробленні серотоніну - «гормону щастя» - і тестостерону - «гормону чоловічої сили». 💪🏻😀

3.  Стабілізує нервову систему, адже містить велику кількість вітамінів групи В та жирні кислоти , що допомагає при перевтомі, депресивних станах та покращує пам'ять.🧠☺️👌

4.  Ікра підвищує гемоглобін, саме тому її рекомендують вживати жінкам під час вагітності,  так як її ключові компоненти (Омега-3, Омега-6, фолієва кислота) сприяють прогресивному розумовому розвитку та повноцінному формуванню клітинних структур малюка в утробі.🤰☝️

5.  Збільшує рівень вироблення колагену, що допомагає зберегти молодість і природну красу, уповільнюючи процеси старіння. Найвідоміші косметичні компанії застосовують її для своїх продуктів по догляду за шкірою.🥰