Сьогодні розведення перепелів включає в себе дві основні мети – отримання яєць і м’яса.🥚🍗 Весь процес вирощування перепелів можна умовно розділити на три етапи:
🔺 вирощування пташенят від добового до 35-денного віку;🐣
🔺 утримання в період інтенсивної яйцекладки;🥚
🔺 відгодівля перепелів на забій.🥩
Перепелині яйця висиджуються в інкубаторі, а не звичним шляхом. Коли пташенята вилуплюються, вони залишаються в інкубаторі на кілька годин для того, щоб обсохнути. Потім їх переміщають в брудера (клітки) де підтримується температура повітря 22-24 С. Виводимість в інкубаторі досить висока - 80-95%, відбувається на 17-18-й день інкубації і завершується через 4-6 годин. Збереження перепелят при вирощуванні - 90-95% у перший місяць і 98 % - в другій.
Вимоги до приміщення, де будуть встановлені клітки з птахами, досить суворі.
Оптимальними умовами вважаються:
☑️температура в приміщенні не нижче +16 і не вище +22;
☑️гарна вентиляція та відсутність протягів;
☑️вологість на рівні 60-70%;
☑️регулярне очищення кліток;
☑️помірне освітлення від 17 до 20 годин на добу;
☑️правильне та регулярне годування.
Молодняку, порівняно з дорослими особинами, потрібно більше світла і тепла. Проте яскраве світло протипоказане перепелам у будь-якому віці.💡⁉️
Годувати перепілок краще всього 3-4 рази на добу, розподіливши час так, щоб проміжки між годуванням були приблизно рівними. Щоб продуктивність перепелів була високою, їх харчування має бути максимально збалансованим.💪💪
Найпростіший і недорогий спосіб домогтися цього - використовувати готовий комбікорм. Перших 3-4 дні подрібнюють корм, а далі годують крупкою відповідно до віку й норм годівлі. Напувати перепелів треба тільки чистою водою через ніпельні поїлки, щоб вода не застоювалась. За добу пташеня перепілки споживає 10-18 г стартового, а доросла особина близько 35 - 40 г відгодівельного комбікорму.🌾🥣💧
У перший період самка здатна приносити не більше 10 яєць на місяць, але ця цифра поступово буде збільшуватися і досягне 25. Таким чином, починаючи з десятка і стрімко збільшуючись, за 1 рік кількість яєць від однієї несучки досягає 300 штук.🏅👏🏻
Для того щоб перепілки несли великі яйця, в раціоні дорослої особини повинно бути близько 20-26% протеїну.🤓 Після вилуплення перепілки досить швидко ростуть, і самки вже через 35-40 днів дозрівають і дають перші яйця. Кількість яєць залежить від віку і породи (яєчні або м’ясні).
Оптимальна температура, за якої перепілка відкладає найбільшу кількість яєць, знаходиться на рівні 20–22 °С, допустимі коливання – від 18 до 25 °С. За температури повітря нижче 17 °С несучість може знизитися на 10–15%. ❗️🌡
Термін зберігання перепелиних яєць досить тривалий. При кімнатній температурі він складає близько 30 днів, а в холодильнику - вдвічі більше. Це пов'язано з тим, що в них міститься лізоцим - антибактеріальний агент, який перешкоджає розмноженню шкідливих бактерій.
Яйця перепілки володіють унікальними властивостями і багаті цілим комплексом вітамінів, що неодноразово доведено на практиці.🤓🆒
Зазвичай на господарствах забій перепелів відбувається у період 8-9 місяців, коли знижується несучість. Найбільш важливим фактором, що визначає розмір пташки, є породні особливості. Наприклад, «техаська біла» самка набирає масу в 0,47 кг, а самець- в 0,36 кг.💪🏻😯
Найпростішим і ефективним способом зберігання м’яса вважається вакуумне заморожування. Перед упаковкою тушку потрошать, вкладають в термопакет і міцно запаюють. У такому вигляді м’ясо можна викладати на продаж.❄️🥩
М`ясо перепілки є відмінним джерелом білка, з низьким вмістом жиру. До складу так само входять вітаміни: А, В1, В2. Дуже багато мікроелементами і мінеральними речовинами - залізо, кобальт, мідь.
Можемо зробити висновок, що за рахунок ефективного співвідношення затрат і отриманого прибутку від розведення перепелів, все більше бізнесменів у галузі птахівництва обирають саме цю пташку для промислового вирощування.👨🌾💯