Астаксантин: п’ять факторів, що впливають на забарвлення філе
Вартість кормів становить значну частину загальних витрат на виробництво при вирощуванні лососевих. Тому важливо використовувати корми, які сприяють отриманню філе найкращої якості.
Для забезпечення якості та з маркетинговою метою під час фази дорощування, коли бажаний рожевий колір м’яса, використовують корми з астаксантином.
Що таке астаксантин?
Астаксантин — це ліпофільний пігмент, який накопичується в оліях і жирах, природно присутній у багатьох видах, таких як омари, креветки та лососеві.
Первинно його синтезують організми, наприклад морський фітопланктон або інші мікроорганізми, а далі він проходить по харчовому ланцюгу вгору.
Наприклад, дикий лосось має рожеве м’ясо, оскільки споживає ракоподібних, які містять астаксантин, що походить із нижчих трофічних рівнів. Коли бажаний насичений рожевий колір у вирощеній рибі, астаксантин додають до корму.
1. Годування
Період годування, споживання корму, кормовий коефіцієнт корму (КК), а також концентрація астаксантину в кормі — все це впливає на пігментацію філе.
Рекомендуємо починати використовувати корм з астаксантином, коли риба досягає половини цільової ваги для збору.
Наприклад, якщо запланована вага збору — 500 г, починайте годувати кормом з астаксантином з 250 г.
Також варто пам’ятати, що молоді лососеві не здатні ефективно накопичувати астаксантин.
Тому його вплив проявляється більше по мірі росту риби — аж до початку дозрівання. Це стосується райдужної та струмкової форелі; представники роду гольців (char) накопичують астаксантин значно повільніше, тому його потрібно вводити раніше.
2. Стадія дозрівання
Під час дозрівання астаксантин, разом з іншими поживними речовинами, спрямовується з м’яса до ікри. Це призводить до блідого кольору м’яса та зменшення його пружності.
Це прикро, оскільки значна частина введеного астаксантину втрачається, і потрібно чимало часу, щоб відновити колір філе після розмноження.
3. Термін зберігання корму
Астаксантин дуже чутливий до окислення при взаємодії з іншими сполуками, такими як вітаміни та мінерали, що призводить до зменшення забарвлення. Цей процес може пришвидшитися через неправильні умови зберігання корму.
Короткий термін зберігання та дотримання умов зберігання мають ключове значення для збереження астаксантину.
4. Мікроелементи
Мінерали в раціоні мають бути у стабільній формі та з високою біодоступністю, щоб риба могла їх ефективно засвоїти. Крім того, стабільні форми мінералів зменшують прооксидантний ефект, який може виникати з боку інших сполук — таких як астаксантин і вітаміни.
У компанії Alltech Coppens ми забезпечуємо це за допомогою преміксу Aquate, а особливо — нашого мікроелементного преміксу Bioplex®, що містить хелатовані мінерали: мідь, цинк і магній.
5. Генетика
Для великих ваг при зборі найкраще використовувати пізно дозріваючі або триплоїдні штами лососевої форелі, що зменшує ризик втрати кольору філе через перенаправлення астаксантину до ікри.
Рекомендації щодо зберігання корму
Правильне зберігання суттєво впливає на якість корму, запобігаючи втраті поживних речовин у межах терміну придатності. Ось кілька порад:
1. Зберігайте корм у сухому та прохолодному місці з постійною температурою.
2. Захищайте корм від дощу, прямого сонячного світла та екстремальних умов.
3. Уникайте шкідників, які можуть пошкодити мішки з кормом.
4. Не ставте корм безпосередньо на підлогу — залишайте простір між мішками та поверхнею.
5. Дотримуйтесь рекомендацій щодо терміну придатності.
Що ми пропонуємо?
Завдяки дослідженням на лососевих у Центрі аквакультури Alltech Coppens та на господарствах клієнтів, ми розробили кормові формули та рішення, які забезпечують ідеальний старт для будь-якого типу ферми.
Наші технології виробництва створюють рішення з астаксантином, які мають правильні смакові якості та поживні профілі, що покращує засвоєння тваринами та сприяє оптимальному перетравленню всіх життєво важливих речовин.
Корма для вирощування від Alltech Coppens, що містять астаксантин: Supreme Astax, Royal Star Astax, Royal Fario Astax, Crystal Astax.