Автор: Гійс Рутьєс, менеджер із технічної підтримки продажу, Alltech Coppens
Джерело: www.alltechcoppens.com

Астаксантин - це природний рожево-червоний каротиноїд, який виробляється мікроводоростями у водному середовищі. Ці мікроводорості споживаються всіма видами зоопланктону та ракоподібних. У свою чергу, зоопланктоном і ракоподібними харчуються багато видів риб, у тому числі форель та лосось.

У форелі та лосося астаксантин зв’язується з актоміозином у м’язах, що надає м’ясу рожевого кольору. Лосось і форель, які живуть дорослим життям у морі, поїдають велику кількість ракоподібних і тому набувають насиченого рожевого кольору. Риба не може самостійно виробляти астаксантин, тому, коли рибі, вирощеній на фермах, потрібно рожеве забарвлення, пігмент потрібно додати.

Однак астаксантин - це не просто пігмент. Він виконує багато біологічних функцій, які підтримують розвиток, ріст і здоров'я форелі.

Біологічні функції астаксантину:

  • Провітамін A
  • Антиоксидант
  • Імунна відповідь
  • Протизапальна відповідь
  • Забарвлення шкіри протягом репродуктивного циклу

Хоча існують інші подібні пігменти, астаксантин є найбільш ефективним каротиноїдом для пігментування м'яса форелі. Астаксантин є жиророзчинним, та ефективності його пігментації сприяє підвищений рівень ліпідів у раціоні. Вплив може надавати і жирнокислотний склад кормів, оскільки корми з більш високим вмістом поліненасичених жирних кислот (ПНЖК), як правило, відрізняються більшою ефективністю пігментації. Збільшений вміст вітаміну Е також підвищує ефективність пігментації можливо за рахунок антиоксидантної здатності цього вітаміну, що сприяє збереженню астаксантину. Проте загалом ефективність астаксантину щодо пігментації досить низька. Зазвичай її рівень вбирається у 20 %, але збільшується у райдужної форелі і лосося у міру їх зростання.

Астаксантин, що використовується в кормах для форелі, може бути як натуральним, отриманим за допомогою мікроорганізмів, що культивуються, так і синтетичним. Відомими органічними джерелами астаксантину є мікроводорість Haematococcus pluvialis, бактерія Paracoccus carotinifaciens або дріжджі Phaffia rhodozyma. Як натуральний, так і синтетичний астаксантин добре діють і мають однакові властивості.

Рівні включення астаксантину

Зазвичай для практичних цілей у фінішних кормах для форелі міститься від 60 до 80 ppm астаксантину, оскільки такі концентрації дають найкращі результати. На більшості ринків перевага надається форелі з візуальним колірним рейтингом 27–28 за таблицею кольорів Salmofan™. Щоб досягти такої пігментації у форелі масою до 500 г, необхідно годувати її астаксантином приблизно доти, доки її маса не збільшиться вдвічі. У випадку з більшою фореллю астаксантин слід згодовувати доти, доки маса риби не збільшиться на 30–50 %.

На ефективність пігментації може впливати безліч факторів, у тому числі рівень астаксантину в кормі, споживання корму, коефіцієнт конверсії корму (FCR [feed conversion ratio]), тривалість годування астаксантином, розмір риби, стадія дозрівання та окислювальний стрес. Для досягнення бажаного кольору м'яса астаксантин необхідно згодовувати протягом тривалого часу. Це необхідно через генетичні та індивідуальні варіації пігментації, у тому числі через відмінності в споживанні корму окремими рибами.

Зміна кольору в процесі дозрівання форелі


У більшості випадків стабільність астаксантину в м'ясі досить висока, і якщо прийнято рішення перейти на корм без астаксантину, рівень астаксантину в м'язах не зміниться протягом двох місяців.

Ситуація змінюється, коли форель досягає статевої зрілості. В результаті гормональних змін у ході репродуктивної фази астаксантин переходить із м'язів риби в її ікру, при цьому колір м'яса тьмяніє, а ікра стає насичено рожевого кольору. Астаксантин, що перейшов, захищає ікру від шкідливого впливу ультрафіолетових променів.

Астаксантин, перенесений в ікру, переходить і на шкіру маточного стада, що сприяє маскуванню особин у природних умовах. Зрештою, це призведе до отримання більш світлого кольору м'яса. Для великої пігментованої форелі доцільно використовувати або пізньозрілі види райдужної форелі, або триплоїдну рибу. Триплоїдна риба не дозріває і, отже, не має тих проблем із дозріванням, які супроводжують диплоїдних риб.

Вплив окислювального стресу на пігментацію

Окислювальний стрес може суттєво погіршити здоров'я риби, порушуючи імунну функцію та інші захисні системи. Він обумовлений порушенням балансу між виробленням вільних радикалів та здатністю особини нейтралізувати їх за допомогою антиоксидантів в організмі. Окислювальний стрес характерний для літнього періоду, коли підвищується температура води та відчувається нестача кисню. Риба, що страждає від окислювального стресу, використовує запаси астаксантину у своєму м'ясі як антиоксидант, що нейтралізує вільні радикали, що утворюються в цей період. Це механізм виживання, який призводить до значної втрати пігментації та потьмарення кольору.

Виробництво та умови зберігання кормів

Астаксантин є потужним антиоксидантом, що перешкоджає окисленню масел, що містяться в кормах. При цьому як такий він лабільний до впливу світла, тепла та кисню. У процесі виробництва кормів необхідно вживати запобіжних заходів, щоб кількість астаксантину відповідала необхідному рівню після виробництва кормів. Крім того, не слід упускати з уваги важливість спеціалізованих кормових добавок. Доведено, що хелатні мінерали, зокрема, підтримують стабільність астаксантину та вітамінів краще, ніж їх неорганічні аналоги.
При зберіганні корму астаксантин вступає у реакцію з киснем, захищаючи олії в кормі від окислення, тому його рівень може повільно знижуватися з часом.

Для продовження терміну придатності кормів, що містять астаксантин, їх слід зберігати в сухому прохолодному місці, далеко від прямих сонячних променів. У компанії Alltech Coppens є протокол управління термінами придатності продукції Astax.

Крім того, рибникам рекомендується:

  • Використовувати протокол управління зберіганням, наприклад, за принципом "першим надійшов - першим вибув".
  • Після відкриття пакет із кормом, що містить астаксантин, необхідно швидко використовувати.

Астаксантин – це набагато більше, ніж просто пігмент. Він не лише надає м'ясу форелі приємного рожевого кольору, але й підтримує здоров'я та зростання риби.